Er du så sikker på det?

Er du så sikker på det?

På forrige reise hadde jeg et par ganger behov for å ta opp PC’en på flyplass og hotell for å sjekke mail og informasjon på internett. Hver gang dukker det opp en rekke åpne og lukkede nett som jeg kan velge mellom. Heldigvis fikk jeg likevel koblet opp med mobilt bredbånd. Men hva gjør du hvis du ikke har det? Åpne nettverk på hoteller, flyplasser og andre steder kan være en felle. Ondsinnede personer kan stjele informasjon fra deg som kan selges eller misbrukes. Så med mindre du er Chuck Norris bør du tenke deg om to ganger før du bruker slike nettverk. Spesielt viktig er det dersom du har en maskin som ikke er helt oppdatert, og som har sikkerhetshull som ikke har blitt fikset gjennom oppdateringer.

Med jevne mellomrom kommer det rapporter i media om sikkerhetshull og sviktende rutiner som burde vært unngått både i offentlig sektor og hos bedrifter. Dagbladets Null CTRL serie avslørte en lang rekke med sikkerhetshull i Norge. I tillegg har en rekke skytjenester og store bedrifter hatt innbrudd, hvor det er stjålet data om brukere. Adobe, LinkedIn, Dropbox og Tumblr er noen av ofrene for hackere som har stjålet brukerinformasjon. Du kan selv teste om din mailadresse er en av dem som har blitt stjålet. Skriv den inn i tjenesten Have I Been Pwned. Har du brukt adressen din på flere ulike steder kan du bli overrasket over hvor mange av dem som har hatt innbrudd. Da kommer det store spørsmålet. Bruker du samme passord flere steder?  Har du ting du lett husker i passordet, som fødselsdatoer, adresser eller liknende? Hva med samme sikkerhetsspørsmål? Du skjønner poenget.

I tillegg til å ha en oppdatert maskin og gode passord er det også en annen ting som er lurt å huske på. På hjemmenettverket kan det finnes innganger (åpne porter) som uvedkommende kan prøve å bryte seg inn på. Søkemotoren Shodan kan fortelle deg du er sårbar for slike innbrudd.

Finn ut hvor sårbar du er og på hvilke områder du kan forbedre deg ved å gå gjennom vår gratis sjekkliste.

[dlm_email_lock id=»1674″]

Få også en oppdatert og mer sikker maskin med gratisversjonen av Systemcare. Last den ned og prøv nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *