My Blog

Mystisk epost – Hva du bør gjøre når den dukker opp

No comments

Hver dag detter det inn epost i innboksen min som ber om oppmerksomhet. De fleste er kjente og kjære avsendere, men en gang i blant dukker det opp eposter som spamfilteret ikke helt har klart å luke ut. Avsenderen er tilsynelatende respektable bedrifter og kjente personer. Før var det oftest språket som avslørte at det var noen med skumle hensikter. De som har brukt Google Translate til å oversette, eller som har gjort sitt beste, men som nok ikke fikk de beste karakterene i norsk. Nå må det litt ekstra årvåkenhet for å se at linken de ber meg om å klikke på går til et annet domene enn det som avsenderen egentlig eier.

Jeg har som rutine å sjekke alle linker jeg klikker på fra epost for å være sikker, men likevel hender det at eposten ser så ekte ut og innholdet er så treffende at jeg føler det ikke er nødvendig. Noen som kjenner seg igjen?

Det er ikke nytt at det er mye på internett som utgir seg for å være noe annet enn det er. Mange har nok sett vinduer som dukker opp på en nettside og forteller at du har et problem på pc’en din, og foreslår nedlasting av «antivirus». Akkurat en slik melding var noe av det første som kom opp på min helt nyinstallerte PC i fjor da jeg bare skulle logge på nett og laste ned et antivirus. Når sjekket du sist at antivirusprogrammet ditt er oppdatert? Til og med jeg som jobber med IT daglig kan glemme å gjøre godt vedlikehold av min egen PC når det er mye annet som skal gjøres, og kan bli irritert over at det ikke bare oppdaterer seg selv. Heldigvis er det mange måter å få ting til å oppdatere seg selv på. Men det er avhengig av hvilket produkt du velger og innstillingene du setter opp. For ALLE vet vel hvor disse innstillingene er. Eller?

Det som ER nytt etter at USA fikk ny president er at til og med nyheter som vi burde kunne stole på må sjekkes mer grundig. Årets nyord må være «fake news» eller «alternative nyheter». Innholdet på internett ble dermed enda mindre til å stole på enn før.

I Datafolka fikk vi i høst inn et nytt produkt. Systemcare, med både Antivirus som alltid er oppdatert OG en mye bedre beskyttelse av epost. I tillegg blir både operativsystemet og de mest vanlige programmene mine oppdatert automagisk. Sweet. Husker nå ikke siste gang jeg fikk epost med link som førte til steder som ingen burde være på, og jeg slapper bedre av når jeg vet at de mest vanlige produktene har fått siste sikkerhetsoppdateringene.

Nevnte jeg at det er en gratisversjon av Systemcare? Riktignok uten antivirus og alle finessene, men for mange er det likevel bedre enn å gjøre alt vedlikeholdet selv.

Bare et lite tips 🙂

 

adminMystisk epost – Hva du bør gjøre når den dukker opp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *